Slapeloosheid & Overprikkeling 

 

Durf jij te vertrouwen op je intuïtie? Luisteren naar jouw gevoelens en de fysieke aanwijzingen van je lichaam? Of voel jij je vaak rusteloos en/of heb je slaapproblemen?

Dit kunnen namelijk tekenen zijn dat je meer mag luisteren naar de stem van je hart. Het valt niet altijd mee om te ontwarren wat nu wel of niet ‘waarheid’ is. Of ‘weet’ je het allang, maar is hierop vertrouwen (en naar handelen) de uitdaging?

Dit heeft vaak ingrijpende consequenties en misschien weet je niet hoe je dit vorm moet geven.

Dus stel je beslissingen uit en hoop je op een aanwijzing. Luisteren naar je hart zal uiteindelijk de juiste weg zijn.

 

In de Chinese geneeskunde herbergt jouw hart de Shen, de ziel. Het hart is de verbinding van jouw lichaam met de kosmos. Hiernaar luisteren kan alleen wanneer de deur naar jouw hart open is. Deze wijsheid volgen (en naar handelen) vergt moed. Maar zal wel zorgen voor stroming van energie en evenwicht (dus rust) in jouw lichaam. Maar hoe doe je dit als je door het leven gekwetst bent en niet meer weet wat de waarheid is?

Slapen & Energie

Slapen is belangrijk om weer energie op te doen voor de volgende dag. Maar ook om te herstellen van alle prikkels, zowel mentaal, fysiek als emotioneel. Goed slapen is misschien wel de belangrijkste tool om in balans te komen. Slaapstoornissen duiden dan ook vaak op een disbalans in jouw energiestroom. Deze disbalans weer in balans brengen is belangrijk. Vanuit de Chinese geneeskunde wordt slapeloosheid of stoornissen op dit gebied gerelateerd aan de energie van het hart. Door emotionele overprikkeling, waardoor de ziel uit balans is geraakt.

 

Slaap jij goed, kun jij je goed focussen en heb je voldoende energie? Dan ben jij in evenwicht en stroomt de energie door jouw lichaam. We zijn echter niet de hele dag, de hele maand of onze hele leven in balans. Er komen uitdagingen op ons pad waar we onze weg in moeten vinden en die ons voor korte of langere tijd uit balans brengen. Hoelang dit is, is afhankelijk van de wijze waarop je reageert en/of deze disbalans herkent.

Flow

Gedurende de dag en ons leven zijn we voortdurend op zoek naar balans, in onze uiterlijke wereld, onze aardse wereld. Maar ook binnenin onszelf, onze spirituele wereld. Deze twee werelden spiegelen elkaar, jouw uiterlijke wereld laat jou lessen zien waar jij innerlijk aan moet werken. Ben jij innerlijk in balans dan zal dit zich manifesteren in jouw buitenwereld.

 

Het is de kunst om jouw innerlijke en uiterlijke wereld in evenwicht te krijgen. Dan ben je gezond en ga je vloeiend door het leven. Je volgt de flow van het leven en reageert flexibel op veranderingen. Wat niet wil zeggen dat je geen tegenslag krijgt, maar je gaat de uitdagingen aan. Ze leiden jou ergens heen en je hebt vertrouwen in de uitkomst. Niet eenvoudig, maar wel een interessant pad.

Balans

Hoe weet je nu of je in balans bent? Stel een aantal vragen aan jezelf en je krijgt meer inzicht.

 

Fysiek

Hoe is je slaappatroon, slaap je meestal goed of minder goed?

Voel jij je vaak rusteloos?

Heb je blessures, ben je stijf of stram?

Heb je veel trek in zoet of koffie?

Beweeg je voldoende, voel je jezelf fit?

 

Emotioneel

Hoe ga jij om met emoties?

Luister jij naar je gevoelens en intuïtie?

Pieker je veel?

 

Mentaal

Denk jij vaak negatief? Ben jij je hiervan bewust? Of zijn dit vaak onbewuste patronen?

Maak jij jezelf zorgen om de toekomst en/of denk je vaak aan het verleden?

Is er chaos in je hoofd?

Kun je jezelf goed concentreren?

 

Spiritueel

Volg jij jouw pad of het pad van een ander?

Volg je jouw wensen en verlangens? Doe je wat je wilt?

Ben jij in het nu?

Voel je dat de energie stroomt in jezelf?

 

Sociaal

In hoeverre ben je afhankelijk van jouw omgeving om jezelf goed te voelen?

Geeft jouw omgeving je ruimte om te doen wat jij wilt?

Krijg je vertrouwen van je omgeving?

 

Schrijf het eens op, zo krijg je inzicht in patronen waar jij je misschien niet bewust van bent.